A lengyel ciszterciták letelepedésével indul a XIII. században a város története, majd a tatárjárás után betelepítéssel németek érkeznek – szorgalmuknak és hűségüknek jutalmául Bártfa szabad királyi várossá válik (1376). Szlovákia leggótikusabb városa, híres volt középkori misztériumjátékairól, melynek hagyománya napjainkban is tradícióként él. Az ide látogatók kedvelt célpontja az óváros központjában található kontytetős reneszánsz, késő gótikus és barokk egyemeletes polgári házsorral ölelt téglalap alakú főtér.
Ékessége a tér közepén a XVI. században (1505-1508) emelt épülete, a híres városháza, melyet Szlovákia első reneszánsz épületeként tartanak számon. Az épület kialakításának jellemzője, hogy a késő gótika formái szerves egységben jelennek meg a reneszánsz építészet formakincsével. Alexius mester vezetésével indult építése gótikus stílusban, legszembetűnőbb jellegzetessége faragott kőcsipkékkel díszített reneszánsz lépcsőfeljárója, meredek díszes tetőszerkezete. Az épület szobordíszei és a tanácstermi ajtó egy bizonyos János mester keze munkáját dicséri.  Az épület egyik homlokzatán egy XVI. századi óra található, alatta a magyar címerrel, tetején Roland lovag szobra áll. A faragott díszítésű erkélyen Bártfa bíráinak és a városi tanács tagjainak címerét láthatjuk.
Az épület belső kiképzése is nagyon szép, a Sárosi Múzeum gazdag történelmi, egyházművészeti kiállítását nézhetjük meg a boltíves termekben. A legértékesebb látnivalók közé tartozik Lőcsei Pál mester kis kálváriájának gótikus szoborcsoportja, az 1524-ből származó Szt Miklós-oltár, számos reneszánsz síremlék az 1600-as évekből, Erzsébet királyné briliánsgyűrűje és Szilasi János aranyból készült kupája.
Forrás: kirandulastippek.hu